Endoskopisk Sleeve Gastroplastik (ESG)

Hvad er Endoskopisk Sleeve Gastroplastik

Endoskopisk Sleeve gastroplastik (ESG) er en nyere type af behandling mod vægttab. Ved en ESG behandling indsættes der en suturindretning i din hals og ned til din mave. Kirurgen kan herefter begynde at sy din mave sammen indvendig og gøre den mindre, uden at skulle foretage noget operativt indgreb gennem huden.

Dette indgreb henvender sig til dig der er betydeligt overvægtig dvs. har en BMI på 30 eller derover, og hvor en omlægning af kost- og motionsvaner, ikke har fungeret for dig.

ESG kan føre til et betydeligt vægttab og da indgrebet ikke er reelt operativt, reduceres risikoen for komplikationer og giver derved patienten mulighed for hurtigt at vende tilbage til de daglige aktiviteter.

Ligesom alle andre tiltag mod overvægt, kræver ESG engagement og et fokus på en sundere livsstil. Som patient er nødt til at foretage permanente sunde ændringer i din diæt og sikre at du får regelmæssig motion for at hjælpe og sikre en vedvarende effekt af en ESG.

Når ESG kombineres med den rette livstilsændring, vil patienten opleve et samlet vægttab på ca. 15% til 20% efter 12 til 24 måneder.

Hvorfor er endoskopisk Sleeve gastroplastik et godt alternativ

Endoskopisk gastroplastik kan hjælpe dig med et hurtigt og varigt vægttab, og potentielt mindske din risiko for alvorlige vægtrelaterede sundhedsmæssige problemer, herunder:

  • Hjertesygdomme og blodpropper
  • For højt blodtryk
  • Fedtleversygdomme (NAFLD) og steatohepatitis (NASH)
  • Søvnapnø
  • Type 2-diabetes
  • Slidgigt (ledsmerter)

Hvilken type af patienter kan få glæde as ESG

ESG tilbydes typisk patienter der først har forsøgt at tabe sig ved at ændre kost og motionsvaner, men hvor det ønskede resultat ikke er opnået.

ESG tilbydes patienter, hvis body mass index (BMI) er over 30, og som ikke har haft succes med at opnå eller opretholde et varigt vægttab alene med en ændret livsstil, og som ikke kvalificerer eller ønsker at få foretaget et traditionelt kirurgisk indgreb.

Men ESG er ikke for alle, der er overvægtige og som ønsker at tabe sig. Som potentiel patient skal du igennem en screeningsproces hvor lægen undersøger om en Endoskopisk Sleeve Gastroplastik er en optimal løsning for dig. Derudover skal du være villig til i samarbejde med vore kostvejledere, at acceptere og efter leve evt. sunde livsstilsændringer, samt regelmæssig medicinsk opfølgning.

Endoskopisk sleeve gastroplastik

Hvordan du forbereder dig på indgrebet

Hvis du efter en screening er blevet godkendt til ESG, vil den tilknyttede kirurg give dig specifikke instruktioner om, hvordan du forbereder dig til selve indgrebet, herunder hvad du må spise og drikke samt hvilke typer af medicin du må tage.

Det vil desuden være en god ide at planlægge hvordan de første dage efter at indgrebet har fundet sted, og du har forladt klinikken. Eksempelvis er det vores erfaring, at det altid er godt at have en ven eller familie i nærheden. De fleste oplever at evt. ubehag og mavesmerter, har fortaget sig allerede efter et par dage.

Risiko ved endoskopisk gastroplastik

Risici forbundet med Endoskopisk Sleeve Gastroplastik

En række internationale studier har indtil videre konkluderet at ESG har en gunstig sikkerhedsprofil. Dog kan der forekomme smerter og kvalme i dagene efter indgrebet, og disse symptomer håndteres normalt med smerte og kvalme medicin. Men normalt vil en patient have det markant bedre allerede efter et par dage.

Derudover, selvom det ikke er designet til at være et midlertidig indgreb, så kan kan ESG konverteres til andre former for fedmekirurgi, hvis patienten ønsker det.

Hvordan udføres et endoskopisk Sleeve Gastroplastik indgreb

ESG er et ambulant indgreb hvilket betyder at du bliver udskrevet samme dag som indgrebet gennemføres.  Indgrebet udføres i generel anæstesi ved hjælp af et fleksibelt rør med et kamera og en suturanordning (symaskine) – et såkaldt endoskop. Endoskopet føres ned i halsen og ind i maven. Det lille kamera gør det muligt for kirurgen, der betjener endoskopet at se og operere inde i din mave uden at foretage snit i din mave.

Ved hjælp af endoskopet placerer lægen suturer (syninger) i maven. Suturerne ændrer strukturen og størrelsen på din mave og efterlader den formet som et rør. Dette begrænser mængden af ​​mad, du vil derfor opnå en mæthedsfornemmelse, væsentlig hurtigere end du gjorde før indgrebet.

Et Endoskopisk Sleeve Gastroplastik indgreb tager cirka 60 til 90 minutter, hvorefter du vil blive kørt ind på vores sengeafsnit, indtil du er frisk nok til at tage hjem. Du vil under hele forløbet blive nøje overvåget af et anæstesihold bestående af en anæstesilæge og sygeplejerske, der sammen med den ansvarlige kirurg, sikre at du får den bedst mulige oplevelse og behandling.

Efter indgrebet har du generelt ikke lov til at spise i et par timer, men derefter får du lov til at starte på en flydende diæt, som du skal fortsætte i mindst to uger. Herefter må du gradvist begynde med blød kost og derefter til en regelmæssig sund kost. Under hele forløbet, vil du selvfølgelig blive kyndig vejledt af den kostvejleder, som vil blive tilknyttet dig.

Hvilket resultat kan jeg forvente

Som med ethvert andet vægttabsprogram, vil resultatet i høj grad være styret af dit personlige engagement omkring sund kost, fysisk aktivitet og psykisk stabilitet. Hvis du følger det program vi laver sammen med dig, kan du forvente at tabe ca. 15% til 20% af din kropsvægt på 12 måneder.

Kontakt klinikken for en uforpligtende samtale

Som privatpatient kan vi sikre dig en hurtig undersøgelse og behandling, uden henvisning fra din egen læge.

Kontakt klinikken på mail@vaegttabscenter.dk eller via vores kontakt formular.

Få et uforpligtende tilbud

Vi svarer indenfor 24timer